Fyring – en energimæssig rutschetur

Jeg oplevede overvældende skift i følelser og energi, da jeg blev sagt op, så forlænget og til sidst stoppede. De voldsomme svingninger gav negative vibrationer og uhensigtsmæssige spild af tid, energi, ressourcer.
En undersøgelse af en proces.

Det kom som en overraskelse. Jeg havde været ansat knap et halvt år på en lille tegnestue i vækst, hvor opgaverne lod til at strømme ind. Jeg var på vej til et møde i den anden ende af landet, da min chef ringede. Ledelsen havde regnet med at jeg var på kontoret den dag så de kunne holde et møde med mig. De havde bare ikke checket min kalender, så i stedet blev jeg sagt op telefonisk. Min chef udtrykte sin beklagelse.

En advarsel

Vi var blevet advaret noget tid inden. I ledelsen var de ved at undersøge om der var opgaver nok til alle medarbejdere. Det virkede noget abstrakt, så jeg tænkte ikke videre over den melding. Vi var en stribe nye medarbejdere som havde fået fastansættelser i en ellers usikker tid, som et tegn fra ledelsen om at de troede på os og et ønske om engagement fra vores side.

Nye omgivelser – tilflytter

Jeg var flyttet til byen for jobbet og var godt tilfreds med det hele –  opgaverne, kollegerne, stedet og rammerne for arbejdet. Og min nye by som var velkendt fra tidligere og hvor jeg heldigvis havde en masse venner i forvejen.

En sprække af frihed

Det var underligt at blive sagt op. Det var ikke min første gang, så jeg tog det ikke særligt personligt, følte mig nærmest lidt garvet. Jeg blev overrasket og ked af det, men samtidig mærkede jeg en sprække af frihed åbne sig for mig – og nye muligheder. En velkendt følelse fra mindst én tidligere opsigelse.

Negative vibrationer

Tre måneder er lang tid at være opsagt og stadig på arbejde. Jeg kunne ikke nå at gøre mit projekt færdigt og mistede min motivation. Følte mig som en søvngænger og kedede mig. Den negative energi påvirkede mit humør, og bragte mange morgener fyldt af frygt, frustration og tårer. Sorte følelser og mindreværd pressede livsglæden ud af mig. Det blev en kamp at gå på arbejde.

Fortsætte?

Afslutningen nærmede sig, og pludselig foreslog min leder at jeg kunne blive forlænget et lille stykke tid for at gøre mit projekt færdigt. Jeg var helt paf og måtte bede om betænkningstid. Kunne jeg fortsætte i denne ulidelige negative energi? Jeg ville virkelig gerne færdiggøre projektet. Hvis bare denne mulighed var kommet noget før, så jeg ikke havde spildt så megen tid og energi. Dårlig samvittighed og præstationsangst.

Stress

Nu skulle jeg gøre projektet færdigt alligevel. Pludselig havde jeg en høj produktiv energi, min ansvarsfølelse var tilbage, jeg blev resultatorienteret – og stresset.
På få øjeblikke et vildt skifte i energi. Jeg havde i lang tid været ineffektiv, og nu måtte jeg knokle for at forsøge at indhente det forsømte. For at nå et nogenlunde resultat lagde jeg en del overarbejdstimer.

Ud af døren

I slutfasen var jeg afklaret og med en god energi og humør. Jeg havde slidt for at få afleveret og havde gjort mit bedste plus lidt til. Jeg var afklaret om at skulle stoppe. Overskudsagtigt lavede jeg en gryde indisk chai til kolllegerne som afslutning.
Alligevel blev jeg ked af det da jeg gik ud af døren, og fældede tårer i sorg over at afslutte den periode. Efterfulgt af tomhed den følgende aften.

Omkostningerne

Et forløb som det beskrevne virker ikke hensigtsmæssigt for nogen af parterne. Jeg synes der spildes for meget energi og ressourcer. Én ting er spild af virksomhedens ressourcer. Værre er, i det overordnede billede, spild af min (og andre medarbejderes) personlige energi. Derudover mine følelsesmæssige reaktioner som jeg vedkender mig som mine reaktioner og gamle mønstre der bliver sat i gang. Præstationsangst. Pligtopfyldenhed. Frygt. Menneskelighed.

Drømmen

Jeg drømmer om en mere blød og hel arbejdsverden. Som det er nu reagerer jeg stadig med at prøve på at skjule de ‘dårlige’ følelser fordi jeg gerne vil passe ind og være ‘professionel’. Hvem er det der siger at der ikke er plads til de negative følelser? Vi er jo alle mennesker. Jeg tror og håber på at der er plads til det hele. Hvis ikke før, så i fremtiden. Og den starter NU.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You can add images to your comment by clicking here.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.